Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015

ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΜΕ "ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ" ΤΟΝ ΑΔΜΗΕ, ΠΝΙΓΟΥΝ ΤΗ ΔΕΗ

Η ΔΕΗ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΕ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΛΥΣΗ. 
ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΤΟ 25% ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΗΣ
Σε κατάπτυστη συμφωνία, φέρεται να κατέληξε η παραδομένη κυβέρνηση των Τσίπρα-Σκουρλέτη, κατ' εφαρμογήν του τρίτου μνημονίου όσον αφορά την τύχη του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), την οποία προσπαθεί να περιβάλει με “χρυσόσκονη”, προς παραπλάνηση των αφελών.
Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστά πολλά και κρίσιμα θέματα και σημαντικές “λεπτομέρειες” σχετικά με την τύχη του ΑΔΜΗΕ.
Απ' όσα, όμως, έχουν γίνει γνωστά, προκύπτει ότι η ΔΕΗ υφίσταται ένα βαρύτατο, έως θανατηφόρο πλήγμα, αφού χάνει την 100% θυγατρική της εταιρεία, τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος, με το δίκτυο υψηλής τάσης, τα κέντρα του και τον μηχανισμό μεταφοράς ρεύματος, αποτελούσε το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ, που προσέφερε ετησίως στην τελευταία σίγουρα μονοπωλιακά κέρδη και μερίσματα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παρείχε στη ΔΕΗ, ως επιχείρηση, φερεγγυότητα και αξιοπιστία.
Η απώλεια του ΑΔΜΗΕ για τη ΔΕΗ είναι αναντικατάστατη και θα λειτουργήσει ως χαριστική βολή, αν συνυπολογίσουμε ότι στους πρώτους μήνες η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί , κατ' εφαρμογήν του τρίτου μνημονίου, να παραχωρήσει, προς δόξαν της ελεύθερης αγοράς, το 25% των πελατών της στους ιδιώτες ανταγωνιστές της και το 25% της πιο φτηνής ηλεκτρικής της παραγωγής (λιγνίτης, νερά)!

Το τίμημα της μεταβίβασης από τη ΔΕΗ του ΑΔΜΗΕ είναι άγνωστο και λέγεται πως θα προκύψει από ανεξάρτητη, τάχα, εκτίμηση, αλλά όλα τα δεδομένα οδηγούν στο ότι θα είναι ευτελέστατο μπροστά στην αμύθητη αξία του ΑΔΜΗΕ, ενώ θα συμψηφιστεί με τις οφειλές της ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ! Στο τέλος δεν αποκλείεται η ΔΕΗ θα “πληρώσει” και από πάνω για να μεταβιβαστεί ο ΑΔΜΗΕ!

Ο ΑΔΜΗΕ, κάνοντας φτερά από τη ΔΕΗ, φέρεται ότι θα πάει κατά 51% στο Δημόσιο (πώς θα πληρώσει το Δημόσιο τη ΔΕΗ;) και έως 49% σε στρατηγικό επενδυτή-ξένη ευρωπαϊκή εταιρεία. Το δε μάνατζμεντ του ΑΔΜΗΕ φέρεται ότι ακόμα είναι θέμα διαπραγμάτευσης, πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα έχει βαρύνοντα ρόλο ο στρατηγικός επενδυτής.

Με λίγα λόγια, ο στρατηγικός πολυεθνικός ενεργειακός γίγαντας που θα εισέλθει στον ΑΔΜΗΕ, θα μοιράζεται ουσιαστικά την επιχείρηση, αν δεν θα έχει στην πραγματικότητα, που θα έχει, το πάνω χέρι, μιας και κανένας πολυεθνικός όμιλος δεν βάζει τα λεφτά του, όταν διαθέτει μάλιστα και σημαντικό μέγεθος, χωρίς να κρατάει, σε τελευταία ανάλυση, ο ίδιος το τιμόνι της πορείας.

Η τραγική αυτή εξέλιξη με τον ΑΔΜΗΕ είναι μόνο η αρχή μιας πορείας γενικής απαξίωσης, διάλυσης και εκποίησης του δημόσιου ενεργειακού τομέα της χώρας, η οποία θα έχει ακραία καταστρεπτικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και τους καταναλωτές.
iskra.gr