Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Δέκα λόγοι γιατί η συμφωνία για τους πρόσφυγες είναι παράνομη και απάνθρωπη

Σαν μεγάλη επιτυχία, που καλύπτει τη συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών θέσεων, παρουσίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός την καταρχήν απόφαση στη σύνοδο της ΕΕ με την Τουρκία για τους πρόσφυγες.
Ας δούμε όμως γιατί αυτή η συμφωνία, που κάνει περήφανο τον Τσίπρα, είναι απαράδεκτη.

– Γιατί η αποτυχημένη σύνοδος παρουσιάστηκε σαν επιτυχημένη προκειμένου να έχει κάτι η Μέρκελ στα χέρια της πριν από τις κρίσιμες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή σε τρία γερμανικά κρατίδια – όπου αναμένεται πανωλεθρία του κόμματός της.

– Γιατί η επιστροφή προσφύγων, χωρίς την ύπαρξη επαρκών μηχανισμών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, είναι παράνομη βάσει τους διεθνούς δικαίου. Τσουβαλιάζοντας τους πάντες στην κατηγορία όσων «πέρασαν παράτυπα» τα σύνορα περιορίζεται δραστικά η δυνατότητα που έχουν να ζητήσουν άσυλο. H Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξέφρασε ήδη την αντίδρασή της στη συγκεκριμένη πρόταση με δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

– Γιατί οι δεσμεύσεις μετεγκατάστασης σε χώρες της ΕΕ (σύμφωνα πάλι με την UNHCR) είναι εξαιρετικά μικρές σε σχέση με τις ανάγκες.

– Γιατί δεν υπάρχει αναφορά και πρόνοια για κατηγορίες προσφύγων που θα βρεθούν σε άμεσο κίνδυνο εάν επιστρέψουν στην Τουρκία

– Γιατί η ΕΕ έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της το ρόλο που συνεχίζει να παίζει η Τουρκία στην αύξηση των προσφυγικών ροών μέσω των βομβαρδισμών θέσεων Κούρδων που έχουν ως αποτέλεσμα να ενισχύονται οι τζιχαντιστές (αυτούς που εξόπλιζε η Γαλλία και οι ΗΠΑ είτε απευθείας είτε μέσω της Σαουδικής Αραβίας).

– Γιατί η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες και οι πραξικοπηματικές ενέργειες Ερντογάν το επιβεβαιώνουν καθημερινά. Η ΕΕ παρεμπιπτόντως θυμάται τις παραβιάσεις της ελευθεροτυπίας μόνο όταν θίγονται και οικονομικά συμφέροντα του ευρωπαϊκού κέντρου – χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πιέσεις της ΕΕ προς την κυβέρνηση Ορμπάν στην Ουγγαρία για την ελευθερία του Τύπου ξεκίνησαν μόνο όταν αυτός απείλησε τον κεντρικό τραπεζίτη, που λειτουργούσε σαν αχυράνθρωπος των Βρυξελλών.

– Γιατί η υπόσχεση έναρξης νέου κεφαλαίου ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία αποτελεί άμεση επιβράβευση του Ερντογάν για κάθε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

– Γιατί νομιμοποιεί τη στρατιωτικοποίηση του προσφυγικού μέσω της εμπλοκής του ΝΑΤΟ – της δύναμης που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο πρόσφατο ντόμινο αποσταθεροποίησης μετά την επέμβαση στη Λιβύη.

– Γιατί η υπόσχεση τερματισμού της βίζας για τους Τούρκους πολίτες είναι προσχηματική αφού θα την μπλοκάρουν σίγουρα αρκετές χώρες με το δικαίωμα βέτο – με πρώτες υποψήφιες τη Βρετανία, την Κύπρο κ.α.

– Τέλος γιατί αν η ΕΕ, ένας από τους τρεις πυλώνες της παγκόσμιας οικονομίας που ελέγχει τις ζωές 500 εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ή έστω μερικά εκατομμύρια από πρόσφυγες και μετανάστες, που η ίδια ώθησε σε αυτή την κατάσταση με την οικονομική και γεωπολιτική της πολιτική, καλύτερα να το κλείσει το μαγαζί.

Σε ότι αφορά την ελληνική κυβέρνηση το πρόβλημα δεν είναι ότι αποδέχτηκε την καταρχήν συμφωνία – είναι ότι την παρουσιάζει σαν επιτυχία. Για άλλη μια φορά κρίνεται λίγη και ξένη απέναντι στους Έλληνες πολίτες που έδειξαν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες.

A.X.
info-war