Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

ΜΕΤΡΑ ''ΦΩΤΙΑ'' ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΙ ΠΙΣΤΩΤΕΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΑ ΓΟΝΑΤΑ

Η τραγωδία του καλοκαιριού του 2015 επαναλαμβάνεται.
Αδίδακτη η κυβέρνηση οπερέτα του Αλέξη Τσίπρα από τα παθήματα της, τραβάει, σφαδάζοντας, σε μάκρος τις διαπραγματεύσεις και βγάζει ''γλώσσα'' απέναντι στο ΔΝΤ, την ίδια ώρα που δεν έχει κανένα εναλλακτικό σχέδιο για να αντιμετωπίσει τους εκβιασμούς της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Η μόνη εναλλακτική λύση πίεσης προς ΕΕ και ΔΝΤ που μπορούσε να διαθέτει η κυβέρνηση, το σπάσιμο των διαπραγματεύσεων και η έξοδος από την ευρωζώνη, μαζί με την διακοπή αποπληρωμής του χρέους, δεν υφίσταται.
Η κυβέρνηση δεν θέλει και πλέον δεν μπορεί, να κόψει το μνημονιακό γόρδιο δεσμό!
Επομένως, όσο η κυβέρνηση αυτή δείχνει να κάνει πείσματα, καραγκιοζιλίκια και ''ψευτο – τσαμπουκάδες'' τόσο χειροτερεύει τη θέση της και κυρίως τη θέση του ελληνικού λαού. Αυτήν την ώρα η κυβέρνηση δεν διαθέτει πολλές άλλες εναλλακτικές επιλογές από το να προσυπογράψει ό,τι της προσφερθεί ως πακέτο από το κουαρτέτο των υπαλλήλων.
Δυο κείμενα (ένα 37 σελίδων από την ευρωπαϊκή πλευρά και ένα 15 σελίδων από το ΔΝΤ) έστειλαν με email οι δανειστές, για να υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται αυτήν την περίοδο.
Όπως προκύπτει από τα έγγραφα αυτά, η μόνη ουσιαστική διαφορά μεταξύ των δανειστών είναι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018. Η Κομισιόν θέλει να παραμείνει ο στόχος στο 3,5% του ΑΕΠ, ενώ το ΔΝΤ τον χαμηλώνει στο 1,5% του ΑΕΠ, ζητώντας όμως παράλληλα μια ''γενναία'' διευθέτηση του χρέους. Για το ΔΝΤ, αν ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος μείνει στο 3,5% για το 2018, τότε τα ήδη σκληρά μέτρα θα πρέπει να γίνουν έτι σκληρότερα.

Οι δυο πλευρές των δανειστών ταυτίζονται, πάντως, στα ''καυτά'' ζητήματα του φορολογικού, του ασφαλιστικού, των ''κόκκινων'' δανείων κ.α Απαιτούν, για παράδειγμα, τη μείωση του αφορόλογητου στα 8.000, την αύξηση του ΦΠΑ σε ενέργεια, ύδρευση, βιβλία, θέατρα, σινερμά κλπ από 13% σε 23% Και προσδιορίζουν επακριβώς το ύψος των φόρων σε κινητή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση (25% και 10%).

Απαιτούν, επίσης, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων έως τον Σεπτέμβριο εφέτος, τις περικοπές προνοιακών επιδομάτων, τη ρήτρα ''μηδενικού ελλείμματος'' στις επικουρικές συντάξεις και νέες παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια με ''πάγωμα'' μπόνους και προαγωγών. Για τα ''κόκκινα'' δάνεια θέλουν να πωλούνται όλα σε funds ( μαζί με ενήμερα δάνεια), εκτός από κάποια απολύτως περιορισμένα στεγαστικά.

Το παραπάνω πακέτο ασφαλώς θα ξεκινάει από την περικοπή νυν (από ένα ποσό και πάνω) και κυρίως μελλοντικών συντάξεων, με ασφαλιστικές εισφορές εξουθένωσης επαγγελματιών και αγροτών και βεβαίως στους άμεσους φόρους.

Η ανάγκη ενός εργατικού λαϊκού ξεσηκωμού που θα αγκαλιάζει τον κόσμο της μισθωτής εργασίας μέχρι τα μικρομεσαία στρώματα στις πόλεις και την ύπαιθρο και με στόχο να μην περάσει το εξουθενωτικό πακέτο, γίνεται θέμα επιβίωσης του ελληνικού λαού.

Δυστυχώς, αυτήν την ανάγκη και αυτόν τον στόχο οφείλουν έστω και τώρα να συνειδητοποιήσουν όλες οι αριστερές δυνάμεις και να συσπειρωθούν σε ένα ενιαίο μέτωπο δράσης αποσκοπώντας να φέρουν ''εδώ και τώρα'' νικηφόρο αποτέλεσμα, αντί να κάνουν ''αγωνιστικούς περιπάτους'' και να επιδίδονται σε έναν ευτελή ανταγωνισμό ''υπερεπαναστατικών στόχων''

ΑΡΗΣ ΑΡΤΙΝΟΣ
iskra.gr