Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Η μισανθρωπία έγινε ”Καθημερινή” -από τον Χάρη Ζάβαλο

«Κατσαρίδες» και «αρουραίους» αποκαλούσαν οι Ναζί τους Εβραίους.
“Μοιάζουν με ζώα. Οι Τούτσι είναι ανθρωποφάγες κατσαρίδες διψασμένες για αίμα. Οι Τούτσι πάντα ήταν κακοί. Πρέπει να πάρετε ξύλα, όπλα, γκλοπ και μασέτες και να προστατέψετε την χώρα μας από αυτούς. Η μόνη θεραπεία είναι ο ολοκληρωτικός αφανισμός τους. Σκοτώστε τους όλους. Καθαρίστε τους. Τα νεκροταφεία είναι άδεια ακόμα. Ποιος θα κάνει την καλή δουλειά και θα μας βοηθήσει να τα γεμίσουμε με Τούτσι;”.
Αυτές οι φράσεις ακούγονταν στα ραδιόφωνα της Ρουάντα μαζί με διευθύνσεις όπου έμεναν Τούτσι. Καθαρές εντολές εκτέλεσης από την φυλή των Χούτου.
Τα ραδιόφωνα ήταν η μόνη δίοδος επικοινωνίας και είχαν καταληφθεί και αυτά από Χούτου.
Τον Μάρτιο του 1994 και για σχεδόν 100 ημέρες, οι Χούτου σφαγιάζουν σχεδόν 1.000.000 Τούτσι. Τις «κατσαρίδες», όπως χαρακτηριστικά τους αποκαλούν.
«Κατσαρίδες» και «αρουραίους» αποκαλούσαν οι Ναζί τους Εβραίους.

Η κατσαρίδα είναι ο συμβολισμός για τον εισβολέα, για κάτι το ανεπιθύμητο, το βρώμικο, το αποτρόπαιο, το μιαρό.
Κάτι που πρέπει να εξοντωθεί, προκειμένου να καθαριστεί ο τόπος.
Ίσως με μια μπότα.
Όπως η ναζιστική μπότα που εξόντωσε 6.000.000 Εβραίους, αφού πρώτα τους κατάταξε στους υπανθρώπους που δεν αξίζουν να ζουν.
Τα χρόνια περάσαν, η φρίκη όμως παραμένει.
Και ο Ηλίας Μακρής, σκιτσογράφος της Καθημερινής, στο σημερινό του σκίτσο που κυκλοφορεί σήμερα στα περίπτερα, παρομοιάζει τους πρόσφυγες με «κατσαρίδες» που καταστρέφουν και μολύνουν το «φιλέτο» του Ελληνικού.
Είναι και κουνούπια επίσης, φορείς μολυσματικών ασθενειών.
Αν νόμιζες ότι το σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου, που έδειχνε τους πρόσφυγες σαν σκουπίδια που ξεφορτώνει κατά σωρό η Τουρκία στην Ελλάδα, ήταν ο πάτος, έκανες λάθος. Γιατί ποτέ δεν υπάρχει τέλος στον ρατσισμό και στην ντροπή για αυτούς τους ανθρώπους που κυκλοφορούν για να σκορπάνε το μισανθρωπισμό τους.
Άλλωστε κλεισμένοι μέσα στα στεγανά του μίσους που έχουν χτίσει τριγύρω τους, αδυνατούν να κατανοήσουν τις συνθήκες της κοινωνίας που έχει δείξει εκπληκτικά αντανακλαστικά απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα και να πιάσουν τον παλμό των 5.000.000 Ελλήνων πολιτών που έχουν συνδράμει προκειμένου να ανακουφίσουν όσο μπορούν τους πρόσφυγες, που έρχονται εδώ για να βρουν μια ασφαλή γωνία να φτιάξουν μια ζωή που κλάπηκε.
Αυτή είναι η ρητορεία μίσους και παρομοίωσης ανθρώπων με κατσαρίδες, είναι η αρχή του αποστήματος του ναζισμού, που είναι έτοιμο να σπάσει και να σκορπίσει το πύον στα υγιή κομμάτια του πληθυσμού που μάχονται και στέκονται αλληλέγγυα, χωρίς «πιστοποιήσεις» κύριοι της κυβέρνησης.
Βρώμικοι και μολυσμένοι δεν είναι οι πρόσφυγες που παλεύουν να ζήσουν.
Βρώμικα είναι τα μυαλά που χρησιμοποιούν τέτοιους συμβολισμούς.

nostimonimar.gr