Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Απελευθερώστε την ελπίδα!



Αυξάνεται η διεθνής καταδίκη του ισπανικού κράτους όσον αφορά το χειρισμό του «βασκικού ζητήματος».
Η επιμονή της Μαδρίτης στην αδιέξοδη κατασταλτική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών γυρνάει μπούμερανγκ τα τελευταία χρόνια, και ιδίως από τη στιγμή που η βασκική Πατριωτική Αριστερά επέλεξε σαν αποκλειστική στρατηγική την «ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης». Είναι εντυπωσιακό, αλλά ακριβώς τότε η ισπανική κυβέρνηση ενέτεινε την καταστολή, ελπίζοντας ότι έτσι θα προκαλέσει αναζωπύρωση της ένοπλης αντιπαράθεσης! Μέρος αυτής της τακτικής αποτελεί και η συνέχιση της φυλάκισης του ηγέτη της Πατριωτικής Αριστεράς Αρνάλντο Οτέγκι – το κόμμα του οποίου πήρε 25% στις τελευταίες δημοτικές και βουλευτικές εκλογές στη Χώρα των Βάσκων.

Πλέον η καμπάνια για την απελευθέρωση του Οτέγκι ξεφεύγει από τα όρια της βασκικής κοινωνίας (που εδώ και καιρό στη μεγάλη της πλειοψηφία υποστηρίζει αυτό το αίτημα) και παίρνει διεθνή χαρακτήρα, εντείνοντας την πίεση στην ισπανική κυβέρνηση. Έτσι, παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρωτοβουλία «Ελευθερία στον Αρνάλντο Οτέγκι, οι Βάσκοι κρατούμενοι να γυρίσουν σπίτι», την οποία υποστηρίζουν διεθνείς προσωπικότητες. Μεταξύ αυτών οι πρώην πρόεδροι της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα, της Παραγουάης Φερνάντο Λούγο, της Ονδούρας Χοσέ Μανουέλ Ζελάγια, η αφροαμερικανή ακτιβίστρια και φιλόσοφος Άντζελα Ντέιβις, οι βραβευμένοι με Νόμπελ Ειρήνης Ντέσμοντ Τούτου και Αντόλφο Πέρες Εσκίβελ, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον, οι διανοούμενοι Ταρίκ Αλί και Σλαβόι Ζίζεκ κ.ά.

Αυτοί και δεκάδες ακόμη προσωπικότητες υπέγραψαν κοινή δήλωση που ζητά «την άμεση απελευθέρωση του ανθρώπου που κινδύνευσε για την ειρήνη και τη δημοκρατία», καθώς και «το τέλος της πολιτικής της απομόνωσης και του διασκορπισμού των Βάσκων κρατουμένων, ως πρώτο βήμα πριν την αποφυλάκισή τους». Η δήλωση σημειώνει ότι «πριν από πέντε χρόνια το βασκικό κίνημα για την ανεξαρτησία άνοιξε μια άνευ προηγουμένου ουσιαστική συζήτηση που κατέληξε σε κατηγορηματική δέσμευση για αγώνες με αποκλειστικά ειρηνικά και δημοκρατικά μέσα», η οποία ακολουθήθηκε από την οριστική παύση της ένοπλης δραστηριότητας της αυτονομιστικής οργάνωσης ETA.

Σχετικά με τον Οτέγκι, το κείμενο υπενθυμίζει ότι ο αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου τον περιέγραψε ως «ηγέτη της ειρηνευτικής διαδικασίας» και καταγγέλλει ότι «η δέσμευσή του στην ειρήνη και τη δημοκρατία απαντήθηκε με τη σύλληψή του τον Οκτώβριο του 2009 και την καταδίκη του σε πάνω από έξι χρόνια φυλάκισης». Η δήλωση επισημαίνει ακόμη τη δεινή κατάσταση που βιώνουν οι περίπου 500 Βάσκοι κρατούμενοι, διασκορπισμένοι σε φυλακές μακριά από τη Χώρα των Βάσκων, και πολύ συχνά χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με τις οικογένειες και τους δικηγόρους τους.