Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Δολοφονία Κούρδου διανοούμενου και συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία.

Του Σεϊτ Αλντογάν
Να ξεδιπλώσουμε αναλυτικά το ιστορικό που είχε σαν κατάληξη να οδηγηθούν δυο δημοσιογράφοι της Τζουμχουριετ στην φυλακή.
Στις 19 Γενάρη 2014 τρεις νταλίκες προχωρούν στο δρόμο Αντανα – Τζέϊχαν Καθώς πλησιάζουν τα σύνορα της Συρίας δυνάμεις της στρατοχωροφυλακής σταματούν τις νταλίκες και ειδοποιούν τους οδηγούς ότι έχουν εντολή εισαγγελέα να κάνουν έρευνα για να διαπιστώσουν τι μεταφέρουν.
Γίνεται διαπληκτισμός και εκνευρισμένοι οδηγοί και συνοδηγοί των οχημάτων προβάλλουν αντιρρήσεις για τον έλεγχο ισχυριζόμενοι ότι οι ένστολοι δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν έλεγχο. Οι επικεφαλής της στρατοχωροφυλακής επιμένουν. Σαν ύστατο επιχείρημα για να μην γίνει έλεγχος οι υπεύθυνοι των οχημάτων επικαλούνται ότι εκτελούν αποστολή της ΜΙΤ (Μυστική Υπηρεσία της Τουρκίας).
Εδώ να κάνουμε μια παρένθεση και να σημειώσουμε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση Ερντογάν είχε κηρύξει πόλεμο ενάντια στο Κουρδικό κίνημα, στις οργανώσεις της αριστεράς καθώς και στα αντιπολιτευόμενα συνδικάτα και ΜΜΕ, Επίσης είχε ανοίξει μέτωπο με υψηλόβαθμους αξιωματικούς του στρατού που θεωρούσε ότι άνηκαν στην κλίκα του άσπονδου πολιτικού εχθρού του Φετουλάχ Γκιουλέν. Σ’ αυτούς χρέωνε και τους επικεφαλής της στρατοχωροφυλακής που σταμάτησαν για έλεγχο το κομβόι με τις νταλίκες..

Να σημειώσουμε επίσης ότι τέτοιες αποστολές υπήρχαν όλο το προηγούμενο διάστημα με την κυβέρνηση του Ερντογάν να υποστηρίζει ότι οι νταλίκες μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια με προορισμό προς τα «αδέλφια Τουρκουμάνους».
Αυτό δεν μπορούσε να γίνει πιστευτό αφού υπήρχαν αλλεπάλληλα δημοσιεύματα και μάλιστα με φωτογραφικά ντοκουμέντα που αποδείκνυε ότι η «ανθρωπιστική βοήθεια» ήταν ένα πρόσχημα ώστε το καθεστώς της Αγκυρας να εξοπλίζει τους ισλαμοφασίστες του ISIS και να τους προσφέρει κάθε είδους εφόδια.
Το αποκορύφωμα ήρθε στις 29 Μάη του 2015. Η παραδοσιακή εφημερίδα των «αριστερών» Κεμαλιστων Τζουμχουριέτ κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τίτλο «Να τα όπλα που λένε ότι δεν υπάρχουν» με πολλές σχετικές φωτογραφίες. Στις οποίες απεικονιζόταν μεγάλα ξύλινα κιβώτια που περιείχαν αντιαρματικά και σύγχρονος βαρύς πολεμικός εξοπλισμός.

Η κυβέρνηση μετά την αρχική της αμηχανία δηλώνει ότι οι νταλίκες ανήκουν στην Τουρκική ΚΥΠ και εκτελούν μυστική αποστολή του κράτους. Κατηγόρησαν μάλιστα τον γενικό διευθυντή της Τζουμχουριέτ σαν πράκτορα ξένων δυνάμεων γιατί «γνωστοποίησε μυστικά του κράτους». Επίσης ο έξαλλος ο Ερντογκάν δηλώνει στα ΜΜΕ ότι θα λογοδοτήσει ο υπεύθυνος της εφημερίδας, γ αυτή του την ενέργεια.. Ταυτόχρονα είχαν συλληφθεί αξιωματικοί και οπλίτες που είχαν πάρει μέρος στον έλεγχο στις νταλίκες. Την ίδια στιγμή με εισαγγελική εντολή απαγορεύτηκε κάθε σχετικό δημοσίευμα.
Η κατάληξη της ιστορίας ήρθε προχτές. Ο διευθυντής της Τζουμχουριέτ Τζαν Ντουνταρ και ο συντάκτης της εφημερίδας στην Αγκυρα Ερντεμ Γκουλ προφυλακίστηκαν με την κατηγορία ότι γνωστοποίησαν «εθνικά μυστικά».

Οι δυο δημοσιογράφοι πριν οδηγηθούν στην φυλακή δήλωσαν ότι δεν τρομοκρατούνται από την αυταρχικότητα της κυβέρνησης και δεν θα διστάζουν να γράφουν ότι το επίσημο κράτος είναι συνεργάτης τρομοκρατών και παρανομεί.

Είναι πασιφανές ότι μετά τις τελευταίες εκλογές ο Ερντογάν έχει ανοίξει μέτωπο σε όσους θεωρεί πολιτικούς αντιπάλους και η φυλάκιση των δυο δημοσιογράφων κινείται σ αυτή την κατεύθυνση.

Μα σημειώσουμε επίσης ότι αυτός η κρατική καταστολή του τουρκικού καθεστώτος και ειδικά με το τελευταίο συμβάν έχει δημιουργήσει ποίκιλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας και διεθνώς.

Υ.Γ. Την στιγμή που γραφόταν αυτές οι γραμμές από τη εφημερίδα Εβρενσέλ έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης Ντιαρμπακίρ Tahir Elçi δολοφονήθηκε.
Προς το παρών δεν έχουν γίνει γνωστό ποιοι είναι οι δράστες, ούτε πώς ακριβώς έγινε η δολοφονία.
Να υπογραμμίσουμε ότι ο Tahir Elçi είναι γνωστός διανοούμενος και αγωνιστής στρατευμένος στο Κουρδικό κίνημα.
Όταν γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτή την δολοφονία θα επανέλθουμε..

Πηγή: Βαθύ Κόκκινο