Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Ο Ν. Χουντής στο Press Publica: Η αριστερή ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε όσους δεν αποδέχονται τη συνθηκολόγηση

Της Νάντιας Βασιλειάδου
ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ (ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ)
Η συνθηκολόγηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδεολογική και ψυχολογική ήττα της Αριστεράς και του κάθε αριστερού πολίτη ξεχωριστά, λέει ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, Νίκος Χουντής. Τον Σεπτέμβριο, μέσα στη δίνη της διάσπασης του κόμματος και του κύματος αποχωρήσεων βουλευτών και στελεχών ο ίδιος δήλωνε αποκαρδιωμένος ότι “από τον ΣΥΡΙΖΑ έφυγε η Αριστερή ψυχή του”. 
Σήμερα, τέσσερις μήνες μετά, μιλώντας στο Press Publica αποκαλύπτει πού βρίσκεται πλέον κρυμμένη η αριστερή ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ: “Βρίσκεται μέσα σε όλους αυτούς, οργανωμένους και μη, που δεν αποδέχονται τη συνθηκολόγηση, που δεν θεωρούν ότι υπάρχουν μνημονιακοί μονόδρομοι στην πολιτική,…”.

Ο Ν. Χουντής αξιολογώντας την εμμονή κύκλων για συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα τονίζει ότι κάτι τέτοιο αποτελεί πολιτική επιλογή του σκληρού νεοφιλελεύθερου μπλοκ της ΕΕ. Το ΔΝΤ συμμετέχοντας στο ελληνικό πρόγραμμα θα παίξει το ρόλο του “κακού μπάτσου”, ισχυρίζεται, και θα συντελέσει στην περαιτέρω συνέχιση των πολιτικών της λιτότητας, τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου.
Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό εκτιμά ότι οι αντιδράσεις θα κλιμακωθούν στο άμεσο μέλλον και θεωρεί κεφαλαιώδους σημασίας οι κοινωνικές αντιδράσεις να πάρουν ένα μαζικό και συντονισμένο χαρακτήρα που να οδηγήσουν στην ακύρωση του ασφαλιστικού νόμου.
Παρακολουθεί, όπως λέει, το κίνημα Βαρουφάκη με στόχο, αν είναι δυνατό, να βρεθεί κοινός τόπος όλων των προοδευτικών δυνάμεων, στην κατεύθυνση αλλαγής της πορείας της ΕΕ.
Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά μετά την κρίση χρέους του Ευρώ, έχει δημιουργήσει, κατά τον Ν. Χουντή, ένα πολύ αυστηρό και αυταρχικό πλαίσιο άσκησης οικονομικής πολιτικής, από το οποίο είναι αδύνατο να ξεφύγει μια εθνική κυβέρνηση. “Επομένως, για να έχει λόγο ύπαρξης η Αριστερά σήμερα θα πρέπει να σταματήσει να εθελοτυφλεί και να εγκλωβίζεται σε αποτυχημένα ιδεολογικά σχήματα, όπως αυτό του ανύπαρκτου “αριστερού ευρωπαϊσμού”, λέει.
Χαρακτηρίζει το νέο υπέρ-ταμείο το μεγαλύτερο σκάνδαλο και την χειρότερη συμφωνία που περιέχεται στο 3ο μνημόνιο, καθώς δεσμεύεται ο δημόσιος πλούτος σε βάθος 50 ετών.Η δημιουργία του υπέρ-ταμείου αποτελεί μνημείο αποικιακής συμφωνίας, γερμανικής έμπνευσης, υπογραμμίζει.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώσατε ότι «από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει φύγει η Αριστερή ψυχή του». Πού βρίσκεται σήμερα η Αριστερή ψυχή του κόμματος; Θεωρείτε ότι βρίσκεται στη ΛΑΕ ή ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη τη διατηρεί;

Η συνθηκολόγηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους Δανειστές ήταν, πέραν όλων των άλλων, η μεγαλύτερη ιδεολογική και ψυχολογική ήττα για την Αριστερά και για τον κάθε αριστερό πολίτη ξεχωριστά.
Για τους αριστερούς πολίτες οι αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία και αξιοπρέπεια, αποτελούν συστατικά του DNA του, ακόμα και σε δύσκολες πολιτικές συνθήκες, όπως αυτές που ζούμε σήμερα.
Με αυτό ως δεδομένο, μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι η “αριστερή ψυχή” βρίσκεται σήμερα σε όλους αυτούς, οργανωμένους και μη, που δεν αποδέχονται τη συνθηκολόγηση, που δεν θεωρούν ότι υπάρχουν μνημονιακοί μονόδρομοι στην πολιτική, που αγωνίζονται για να αλλάξουν οι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί, που αγωνίζονται για να ανατραπούν στην πράξη οι πολιτικές της λιτότητας και της καταστροφής.

Ποιους στην ΕΕ και γιατί, εξυπηρετεί η εμμονή για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα; Τι σημαίνει αυτό για την ελληνική κυβέρνηση;

Η επιμονή στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αποτελεί πολιτική επιλογή του σκληρού νεοφιλελεύθερου μπλοκ της ΕΕ και βασίζεται, τόσο στην ιδεολογική ταύτιση και κοινή προσέγγιση σε πολλά θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, όσο και στην εξυπηρέτηση κοινών γεω-στρατηγικών συμφερόντων.
Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα σημαίνει, ουσιαστικά, ότι θα παίζει το παιχνίδι του “κακού μπάτσου” εντός του Κουαρτέτου για τη συνέχιση των πολιτικών της λιτότητας, της εσωτερικής υποτίμησης και της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους. Είναι γνωστό άλλωστε το πολιτικό στίγμα και οι επιπτώσεις της συμμετοχής του ΔΝΤ σε οικονομικά προγράμματα: Φτωχοποίηση του λαού, ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου και αυταρχικοποίηση της πολιτικής.

Θα αντέξει η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία τα σκληρά μέτρα και το ασφαλιστικό; Ακόμη κι αν τα μέτρα περάσουν από τη Βουλή εκτιμάτε ότι η κοινωνία θα αποδεχτεί την εφαρμογή τους;

Οι πολιτικοί και κομματικοί συσχετισμοί εντός του Κοινοβουλίου επιτρέπουν την εκτίμηση ότι το νέο ασφαλιστικό θα ψηφιστεί. Άλλωστε, όπως όλοι βλέπουμε καθημερινά, πραγματοποιούνται διεργασίες εντός των μνημονιακών κομμάτων, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο, εντός και εκτός Ελλάδας, παλεύει για τη συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών, ανεξάρτητα του πολιτικού ρίσκου από ενδεχόμενες κυβερνητικές κρίσεις.
Αναφορικά με το ερώτημα για την αποδοχή του ασφαλιστικού από την ίδια την κοινωνία, βλέπουμε από τις πρώτες αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών, ήταν δυναμικές και εκτιμώ ότι αυτές θα κλιμακωθούν στο άμεσο μέλλον. Το ζητούμενο είναι να πάρουν οι κοινωνικές αντιδράσεις ένα μαζικό και συντονισμένο χαρακτήρα που να οδηγήσουν στην ακύρωση του ασφαλιστικού νόμου.

Τι άποψη έχετε για το ευρωπαϊκό κίνημα Βαρουφάκη. Ποια η σχέση σας με αυτό;

Κάθε κοινωνική και πολιτική πρωτοβουλία που στόχο έχει την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και του νεοφιλελευθερισμού στην ΕΕ, προς προοδευτική κατεύθυνση, είναι ευπρόσδεκτη και ενδιαφέρουσα. Παρακολουθούμε κάθε τέτοια πρωτοβουλία με στόχο, αν είναι δυνατό, να βρεθεί κοινός τόπος όλων των προοδευτικών δυνάμεων, στην κατεύθυνση αλλαγής της πορείας της ΕΕ.

Σε ποια κατεύθυνση πρέπει να αλλάξει η  ΕΕ; Μπορούν προοδευτικές κυβερνήσεις (όπως της Ελλάδας ή της Πορτογαλίας) ή κινήματα όπως οι Podemos, να αλλάξουν τη μοίρα της Ευρώπης;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά μετά την κρίση χρέους του Ευρώ, έχει δημιουργήσει ένα πολύ αυστηρό και αυταρχικό πλαίσιο άσκησης οικονομικής πολιτικής, από το οποίο είναι αδύνατο να ξεφύγει μια εθνική κυβέρνηση.
Το Σύμφωνο Σταθερότητας, σε συνδυασμό με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και τις υπερεξουσίες της ΕΚΤ, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για το σχεδιασμό και εφαρμογή εναλλακτικών οικονομικών μέτρων, ακόμα και σε πτυχές της πολιτικής που δεν έχει καμία αρμοδιότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επομένως, για να έχει λόγο ύπαρξης η Αριστερά σήμερα θα πρέπει να σταματήσει να εθελοτυφλεί και να εγκλωβίζεται σε αποτυχημένα ιδεολογικά σχήματα, όπως αυτό του ανύπαρκτου “αριστερού ευρωπαϊσμού”.
Η μοίρα των λαών της Ευρώπης θα αλλάξει μόνο όταν συγκροτηθεί ένα μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο, που θα αγωνίζεται για την ανατροπή των πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού και του αυταρχισμού και των θεσμών της ΕΕ που σχεδιάστηκαν για να τις υπηρετούν.
Απαντώντας στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, θεωρώ ότι η ελληνική κυβέρνηση κρίνεται καθημερινά, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας θα κριθεί για τις πολιτικές της, σε ό,τι αφορά την Ισπανία και τους Podemos η κατάσταση είναι ακόμα ρευστή αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.

Ποιος ο ρόλος του νέου υπερ-ταμείου αξιοποίησης της περιουσίας που θα απορροφήσει και το ΤΑΙΠΕΔ;

Πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο σκάνδαλο, για την χειρότερη συμφωνία που περιέχεται στο 3ο μνημόνιο. Δεσμεύεται ο δημόσιος πλούτος της πατρίδας μας σε βάθος 50 ετών. Η περιουσία του ελληνικού λαού θα βρίσκεται υπό τη συνεχή εποπτεία των δανει
presspublica.gr