Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗ ΔΕΗ ΜΕΣΩ ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΝ ΜΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΝΟΜΕ

ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Μέσα στην αναμπουμπούλα του προσφυγικού, η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία, να προωθεί στο σκοτάδι, δια του Υπουργού Ενέργειας και με την απαράδεκτη συνεργασία της Διοίκησης της Δ.Ε.Η., το γενικό ξεπούλημα της Δ.Ε.Η. και το χάρισμα της πιο φτηνής ηλεκτρικής παραγωγής της, λιγνίτες και υδροηλεκτρικά, σε τιμή κόστους, μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, σε ιδιώτες ανταγωνιστές της Δ.Ε.Η.
Η μορφή που θα προχωρήσει το ξεπούλημα της Δ.Ε.Η., σύμφωνα με τις κυβερνητικές προτάσεις, θα είναι οι συμπράξεις με ιδιωτικές εταιρείες για τον εκσυγχρονισμό παλαιών μονάδων λιγνίτη ή την κατασκευή καινούργιων, αν και αυτές οι συμπράξεις θα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Παράλληλα θα μπορούν να γίνονται και απ' ευθείας πωλήσεις μονάδων ώστε μέχρι το 2020 να έχει περιοριστεί στο 50% (!!!) το ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό της Δ.Ε.Η.
Κύκλοι της Αριστεράς τόνιζαν ότι αυτές οι διαδικασίες αντιπροσωπεύουν το τέλος της δημόσιας Δ.Ε.Η. πράγμα που ισοδυναμεί με μέγα εθνικό έγκλημα, για το οποίο υπάρχουν και θα αποδοθούν πελώριες ποινικές ευθύνες

Στη συνέχεια προς ενδεικτική ενημέρωση των αναγνωστών μας παραθέτουμε ρεπορτάζ του Χ.Φλουδόπουλου από το Capital.gr

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΜΕ ΙΔΙΩΤΕΣ

Του ΧΑΡΗ ΦΛΟΥΔΟΠΟΥΛΟΥ
Η συζήτηση για το πώς θα μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ και θα περιοριστεί στο 50% μέχρι το 2020, άνοιξε για πρώτη φορά χθες ανεπίσημα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το κλείσιμο της αξιολόγησης στα ενεργειακά. Χθες λοιπόν ο Υπ.Εν. Π. Σκουρλέτης βολιδοσκόπησε τις προθέσεις των δανειστών απέναντι στο πλάνο της ελληνικής πλευράς να οδηγηθούμε με μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, μέσω συμπράξεων της ΔΕΚΟ με ιδιώτες παίκτες.

Σύμφωνα με διαρροές από το ΥΠΕΝ, η πρώτη αυτή συζήτηση ήταν θετική, με τους δανειστές να μην εκφράζουν κάποια ένσταση.

Ως προς τη μορφή των συμπράξεων αλλά και το τι αυτές θα περιλαμβάνουν, εδώ φαίνεται ότι θα επικεντρωθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ έχει ήδη τοποθετηθεί δια του προέδρου της Μ. Παναγιωτάκη, δηλώνοντας ανοιχτή σε συγκεκριμένου είδους συμπράξεις για την αναβάθμιση παλιών μονάδων λιγνίτη ή για την κατασκευή καινούριων.

Ωστόσο όπως ξεκαθαρίζουν ανώτατες πηγές του υπουργείου ενέργειας, δεν θα πρέπει να θεωρείται τίποτα δεδομένο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές που θα ακολουθήσουν στο επόμενο διάστημα, είναι πιθανό να μπουν και άλλες μονάδες της ΔΕΗ, όπως πχ υδροηλεκτρικά, προκειμένου το μείγμα να είναι πιο αντιπροσωπευτικό αλλά και ελκυστικό.

Η συζήτηση για τις συμπράξεις διεξάγεται κάτω από τη σκιά των διαπραγματεύσεων για τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, δηλαδή για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ σε τιμή κόστους προς ιδιώτες προμηθευτές. Οι συγκεκριμένες δημοπρασίες που γίνονται και σε άλλες χώρες της ΕΕ ως μέσο για να ανοίξει η αγορά σε τρίτους προμηθευτές, θεωρούνται μεταβατικό μέτρο.

Πάντως η κυβέρνηση, όπως τόνισε και στους δανειστές, εξετάζει το ενδεχόμενο οι δημοπρασίες να έχουν μικρότερη χρονική διάρκεια και όχι 3ετή, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί , προκειμένου να ανταποκρίνονται στις συνθήκες της αγοράς ενέργειας, η οποία εμφανίζει μεγάλη μεταβλητότητα λόγω της διακύμανσης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που επηρεάζουν και τη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος. "Εάν είχαμε προχωρήσει πέρυσι με τις τιμές που ίσχυαν τότε, σε τριετείς δημοπρασίες, σήμερα κανείς δε θα χρησιμοποιούσε το προϊόν, αφού οι τιμές χονδρικής είναι χαμηλότερες.

Έτσι θα μιλούσαμε για αποτυχία του μοντέλου, που θα επανέφερε από τους δανειστές στο τραπέζι τη συζήτηση για πώληση της ΔΕΗ" ανέφερε χθες στο περιθώριο των συζητήσεων με τους δανειστές πηγή του υπουργείου ενέργειας. Σε αυτό το κλίμα πάντως δεν αποκλείεται, εάν οι δημοπρασίες είναι βραχυπρόθεσμες, η ΔΕΗ να βάλει περισσότερο νερό στο κρασί της και να μειώσει την τιμή εκκίνησης, σημείο που όπως όλα δείχνουν θα είναι καθοριστικό για την έκβαση των δημοπρασιών.

iskra.gr