Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ – από τη Μαρία Παρέντη

Είχε τέρατα με παράξενες στολές
που παραμονεύαν πάντοτε κρυφά μές στις σκιές
μην κοντοσταθείς αν πρόκειται ν’ακολουθήσεις
τα δόντια σφίξε γερά και μη δακρύσεις
εγώ το πήγα και το έφτασα στο τέρμα
κι όπως γράφουν στα βιβλία οι παλιοί σοφοί
όταν θα φτάσει ο ήλιος στο τελευταίο γέρμα
θα βάλουνε φωτιά από ψηλά οι αετοί..”
KillahP

Κάθε φορά που πάω να γράψω οτιδήποτε αφορά τον Παύλο πρέπει να έχω συνεχώς στο νου μου πως ο Παύλος δε θα το διαβάσει. Τριάντα μήνες συμπληρώνονται σήμερα από τη βραδιά εκείνη που ο φασισμός άπλωσε χέρι πάνω του. Κι εμείς εδώ παλεύουμε ακόμη να εννοήσουμε πως ο Παύλος δε θα φανεί.Αντικρύσαμε κατάματα τους δολοφόνους του, των οποίων τα μάτια δεν κοιτούν ποτέ στο έδαφος, όχι δεν πρόκειται περί ανδρείας και θάρρους, είναι ο φασισμός ηλίθιε!
Τριάντα μήνες λοιπόν δίχως τον Παύλο. Τον θυμάμαι να ουρλιάζει όταν σκοτώσαν το Σεχζάτ Λουκμάν: ”Τι περιμένετε ρε να έρθουν να μας φάνε όλους”; Δεν περιμέναμε, δεν υπολογίσαμε, σταθήκαμε ανάξιοι των περιστάσεων..;Πες μου τώρα ό,τι θες..

Τριάντα μήνες δίχως τον Παύλο και σήμερα ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του– οι ηθικοί αυτουργοί κυκλοφορούν καιρό ελεύθεροι- πέρασε την πόρτα της φυλακής και βάδισε προς το σπίτι του.
Να εξηγήσουμε λίγο σε απλά νομικά το πώς φτάσαμε ως εδώ. Ο Γιώργος Ρουπακιάς συλλαμβάνεται στις 20 Σεπτεμβρίου του 2013 με ένταλμα της 6ης ανακρίτριας Πειραιά, ενώπιον της οποίας απολογήθηκε για τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα τη νύχτα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, στο Κερατσίνι. Κάνετε τους υπολογισμούς και σας βγαίνει ότι έπρεπε βάσει 18 μηνου να έχει ίσως ήδη αποφυλακιστεί. Αυτό που δεν γνωρίζετε ενδεχομένως είναι ότι σε βάρος του κατηγορούμενου  εκδόθηκε  και δεύτερο ένταλμα προσωρινής κράτησης για την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, το οποίο έχει ανώτατο όριο προφυλάκισης 12 μήνες που άρχισαν να “μετρούν” μετά τη συμπλήρωση των 18 μηνών του πρώτου εντάλματος.Έτσι φτάνουμε στους 30 μήνες.
Δεν πάει καιρός που από ετούτο εδώ το βήμα κάναμε έκκληση σε θεούς και δαίμονες για την αποφυλάκιση της αδίκως προφυλακισμένης Εύης Στατήρη, δεν πάει καιρός που ο Κώστας Σακκάς χαροπάλευε στη φυλακή περιμένοντας πάνω από 30 μήνες κι έχοντας εκτίσει πάνω από  το ανώτατο  όριο προφυλάκισης που ορίζει ο νόμος, με τη δίκη του να αναβάλλεται συνεχώς και με μια δικογραφία που ενώ γέμιζε ολόκληρο δωμάτιο,βασιζόταν σε σαθρές για τον ίδιο κατηγορίες.
Αλλά αν αρχίσω να αναφέρω ονόματα αδίκως προφυλακισμένων πάνω από το όριο δε θα τελείωσει ποτέ αυτό το κείμενο.
Το σοβαρότερο ζήτημα όμως δεν είναι η αποφυλάκιση ενός ανθρωποκτόνου, με περιοριστικούς στα αλήθεια όρους, αλλά το γιατί φτάσαμε στο σημείο να έχουν περάσει αυτοί οι 30 μήνες και να μην έχει ήδη βγει αυτή η περιβόητη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.
Οι δικαστικές και διωκτικές αρχές της χώρας αργούν να εξαρθρώσουν ένα φασιστικό μόρφωμα του οποίου τη δράση γνωρίζουν πολύ καλά. Το γιατί το γνωρίζουμε πολύ καλά κι εμείς, όπως και την πολιτική σκοπιμότητα της έναρξης των ποινικών διώξεων.Έτσι θρηνούμε κατόπιν τα θύματά του. Από τη στιγμή που ξεκινά η δίωξη, της οποίας αφορμή καθίσταται δυστυχώς η δολοφονία του Παύλου,ξεκινά το επόμενο φιάσκο από άποψη χρόνου, ο οποίος αντί να μετρά εις βάρος των ενόχων μετρά εις βάρος των θυμάτων και των οικογενειών τους.
Η δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκινά στις 20 Απριλίου του 2015, έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος και δεν είμαστε ούτε στα μισά. Η άστοχη – ή μήπως στοχευμένη – επιλογή της αίθουσας των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού για τη διεξαγωγή της  και η απόρριψη πλήθους αιτημάτων που απηύθυνε η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κυρία Μαρία Λεπενιώτη (αλλαγή αίθουσας, αποκλειστική απασχόληση έδρας στην επίμαχη υπόθεση, κλπ), υπονομεύουν την ταχύτητα της διαδικασίας. Είμαστε πολύ μακριά από την έκδοση της απόφασης. Θα μου πείτε τι αξία έχει αν ο Ρουπακιάς προσέρχεται ως προφυλακισμένος ή ως ελεύθερος με περιοριστικούς στην αίθουσα. Τεράστια θα σας απαντήσω. Από κάθε άποψη, νομική, ηθική κι ανθρώπινη.
Αυτό που ζητά ο κοινός νους δεν είναι παράταση των προφυλακίσεων, αντίκειται στις αρχές μας περί δικαίου κι ελευθερίας, μα η ίση μεταχείριση των υποδίκων.Είδατε μήπως καμία φωτογραφία των εμπλεκόμενων στην εν λόγω δίκη αντίστοιχη με τα έκτροπα στο Βελβενδο;
Τριάντα μήνες δίχως τον Παύλο..


nostimonimar.gr