Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Σε τροχιά σύγκρουσης με την Κομισιόν η Πορτογαλία

Το Αριστερό Μπλοκ άρχισε να αποκαθιστά τους μισθούς του δημοσίου και τις συντάξεις στο επίπεδο του 2010
ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ Η ΠΛΕΟΝ ΠΑΡΑΔΟΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΙΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ!!
Η νέα κυβέρνηση της Πορτογαλίας έχει θέσει ως στόχο να αντιστρέψει την πολιτική λιτότητας που είχε εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Σκοπεύει να ενισχύσει τη ζήτηση και να αποτελέσει παράδειγμα για τις υπόλοιπες χώρες που είχαν εφαρμόσει μνημόνιο.
Ομως οι ευρωπαϊκές αρχές απάντησαν αυξάνοντας την πίεση για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, κάτι που είναι απίθανο να το επιτύχει η Λισσαβώνα μόνον μέσω της ανάπτυξης, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.
Η όποια αύξηση της αγοραστικής δύναμης των Πορτογάλων ίσως να αποδειχθεί πολύ μικρή, ώστε να τροφοδοτήσει την επιθυμητή απογείωση της οικονομίας, οπότε δεν θα αργήσει πολύ να συμβεί η σύγκρουση με τις Βρυξέλλες.

Η έγκριση του προϋπολογισμού για το 2016, την περασμένη εβδομάδα, αποτέλεσε την πλέον κατηγορηματική προσπάθεια από κυβέρνηση της Ευρωζώνης προκειμένου να αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές δαπανών που είχαν επιβληθεί κατά τη διάρκεια της οικονομικής διάσωσης από Ε.Ε./ΔΝΤ.
Η προσπάθεια ανατροπής σημειώθηκε αφότου οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες της Ευρώπης είχαν συμφωνήσει στις 12 Μαρτίου, ως καλεσμένοι του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι, να αντικρούσουν τις προερχόμενες από τη Γερμανία πολιτικές λιτότητας και να πιέσουν ώστε η Ε.Ε. να υιοθετήσει περισσότερες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Σύμφωνα με τον πορτογαλικό προϋπολογισμό, η ανάπτυξη θα φθάσει το 2016 το 1,8%, ωστόσο πολλοί αναλυτές αμφιβάλλουν κατά πόσον η κυβέρνηση θα επιτύχει αυτό τον στόχο μετά τον ρυθμό ανάπτυξης 1,5%, που είχε καταγραφεί το 2015.
H σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας και οι αριστεροί της σύμμαχοι στο Κοινοβούλιο –το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Αριστερό Μπλοκ– έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν την προεκλογική τους υπόσχεση να αποκαταστήσουν τους μισθούς του δημοσίου τομέα και τις συντάξεις στο επίπεδο του 2010, δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της κρίσης.
Η κυβέρνηση έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό, έχει μειώσει τις αυξήσεις φόρων του μνημονίου και έχει επαναφέρει τέσσερις δημόσιες αργίες που είχαν καταργηθεί. Και άλλες κυβερνήσεις από την περιφέρεια της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να μειώνουν τη δόση λιτότητας.
Στην Ισπανία, η κεντροδεξιά κυβέρνηση είχε αποκαταστήσει πριν από τις εκλογές του Δεκεμβρίου τμήμα του 13ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, ο οποίος είχε περικοπεί το 2012. Και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, η χώρα του οποίου είχε αποφύγει την οικονομική διάσωση από την Ευρωζώνη, αλλά διατηρεί το υψηλότερο ποσοστό δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ μετά την Ελλάδα, διεκδικεί μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο από τις Βρυξέλλες, με σκοπό να τονώσει την ιταλική οικονομία.
Στην Πορτογαλία το ερώτημα είναι αν η σταδιακή αντιστροφή της μείωσης μισθών θα κάνει τα υπερχρεωμένα πορτογαλικά νοικοκυριά να αυξήσουν την κατανάλωση και μαζί την ανάπτυξη, όπως ελπίζει η κυβέρνηση. Από το φθινόπωρο, οπότε και ανέλαβε η σοσιαλιστική κυβέρνηση, η οικονομία εμφανίζει σημάδια επιδείνωσης. Η ανεργία, η οποία ακολουθούσε πτωτική πορεία από τα μέσα του 2013, αυξήθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2015 στο 12,2% από 11,9% το προηγούμενο τρίμηνο. Μειώθηκαν οι επενδύσεις, όπως και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, ενώ η ανάπτυξη ουσιαστικά μετατράπηκε σε στασιμότητα σε τριμηνιαία βάση.
Η Ε.Ε. έχει ήδη αναγκάσει τη Λισσαβώνα να πάρει επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, ενώ είναι πιθανό οι Βρυξέλλες να ζητήσουν και νέα μέτρα τον Μάιο.
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη για τους Σοσιαλιστές, διότι και τα δύο αριστερά κόμματα έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του δημοσίου χρέους, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο.

Πληροφορίες: Kathimerini.gr
via papaioanou.net