Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Ανεργία, επισφάλεια, νέα γενιά και προγράμματα ΕΣΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στα 5μηνα οργανώθηκαν για να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Ναι μέσα σε αυτούς τους 5 μήνες έκαναν αγώνα για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μόνιμη και σταθερή εργασία.
του Νίκου Καραμαλέγκου
Μιας και γίνεται ντόρος από όλα τα ΜΜΕ και από την υπουργό υπεύθυνη για την καταπολέμηση της ανεργίας κα Ράνια Αντωνοπούλου, όλες αυτές τις μέρες για τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ βάουτσερ 5μηνα κλπ κλπ. Λέω να παραθέσω τους προβληματισμούς μου, μιας και έχω ζήσει το πρόβλημα από μέσα. Καταρχάς τι είναι αυτά τα προγράμματα. Για να σας κάνω και μια ιστορική αναδρομή. Παλιά τα έλεγαν stage. Tι ήταν τα stage? Μα φυσικά ένα πρόγραμμα εκμετάλλευσης. Όπου εργαζόσουν για το δημόσιο τομέα, σε θέσεις που κάλυπτες πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με εξευτελιστικό μισθό και χωρίς βασικά εργασιακά δικαιώματα. Για τι δικαιώματα μιλάμε? ...Να έχεις δικαίωμα στην αναρρωτική άδεια. Όχι δεν σας ειρωνεύομαι στην Ελλάδα πρό κρίσης (2007 με 2010), οι νέοι που συμμετείχαν σε αυτά τα προγράμματα, δεν είχαν δικαίωμα αναρρωτικής άδειας. Με μισθούς πείνας 350€, τότε που ο βασικός στον ιδιωτικό τομέα ήταν 751€ μεικτά. Με μοναδικό θετικό στοιχείο μοριοδότηση, όταν και αν θα γινόταν διαγωνισμός στον ΑΣΕΠ. Τώρα θα μου πείτε τι τα σκαλίζεις, έχουν περάσει τόσα χρόνια. Βέβαια αξίζει να σημειωθε,ί ότι όσοι το κυνήγησαν νομικά, κάποιοι που εργάζονταν με αυτό το καθεστώς χρόνια, δικαιώθηκαν και προσλήφθηκαν στις θέσεις που καταργήθηκαν το 2010.

Μετά μπήκαμε στα μνημόνια, για να σωθούμε και να μην καταρρεύσουμε οικονομικά . Όταν ξεκίνησε η εφαρμογή των μνημονίων στην Ελλάδα, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, να αυξηθεί κατακόρυφα η ανεργία. Στους νέους έως 25 ετών, η ανεργία έφτασε το 60% και για τους νέους έως 30 ετών η ανεργία έφτασε 50%.Τελικά τα μνημόνια και οι πολιτικές της Ευρωπαικής ένωσης, αντί να φέρουν την ανάπτυξη και τη σωτηρία, φέρανε τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Τόσο στη νέα γενιά όσο και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Μάλιστα πετύχαμε να είμαστε πρώτοι σε ανεργία, σε ολόκληρη την Ευρωπαική ένωση, ακόμα και σήμερα. Για να καταλάβουμε τα μεγέθη της εξαθλίωσης, μελέτη που ανακοινώθηκε από το EuroFound (το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής και Εργασίας)το ποσοστό των νέων ανθρώπων, από 18 έως 29 ετών που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας αγγίζει το 60% .Όπως και άλλη μια μελέτη, το ποσοστό των νέων από 18 έως 29 που ζει με τους γονείς του αγγίζει το 49%.

Βλέποντας όλη την εξαθλίωση τότε, έπρεπε να παρθούν μέτρα. Μιας και μια νέα γενιά, οδηγούνταν πραγματικά στο κάλαθο των αχρήστων και στην ανεργία. Τότε η ευρωπαϊκή ένωση, μιας και ήθελε να βελτιώσει τους δείκτες και τους αριθμούς και όχι το βιοτικό επίπεδο και τη ζωή των νέων ανθρώπων. Έφερε τα προγράμματα ΕΣΠΑ για να μειώσει υποτίθεται την ανεργία στους νέα γενιά με σκοπό μακροπρόθεσμα να τα επεκτείνει και στις υπόλοιπες ηλιακές ομάδες.

Τότε ήταν που πρωτοήρθα σε επαφή και εγώ με αυτά τα προγράμματα, μιας και είχα στο ενεργητικό μου και εγώ 24 συνεχόμενους μήνες ανεργίας. Τι ήταν το νέο πρόγραμμα? το ονόμασαν βάουτσερ Καταρχάς ΔΕΝ ήσουν εργαζόμενος, βαφτιζόσουν ωφελούμενος, καταρτιζόμενος και άλλα ευφάνταστα κοσμητικά επίθετα. Αλλά η ουσία βρίσκεται στην λεπτομέρεια. Μιας και δεν ήσουν εργαζόμενος, αλλά ωφελούμενος, καταρτιζόμενος δεν καλυπτόσουν από το εργατικό δίκαιο, δεν είχες δικαιώματα όπως στην αναρρωτική άδεια η στο εργατικό ατύχημα. Το κατάπτυστο όμως του προγράμματος, είναι ότι μιας και η ανεργία γινόταν πλέον θεσμός, βρήκαν ευκαιρία τότε με την ευλογία του κράτους να στηθούν ιδιωτικές επιχειρήσεις, για να πλουτίσουν από αυτά τα προγράμματα. Έτσι ο άνεργος που ήταν δικαιούχος του προγράμματος έπρεπε να βρει έναν ιδιωτικό πάροχο, όπου ο πάροχος θα των επιμόρφωνε με κάποιες ώρες εκμάθησης 80 ώρες για την ακρίβεια. Όταν μιλάμε για εκμάθηση μην φανταστείτε κάτι τρομερά πράγματα μας μάθαιναν πώς να φτιάχνουμε ένα βιογραφικό η πώς να στέλνουμε μαιλ. Για αυτή την πρόχειρη εκμάθηση, όπου πηγαίναμε όλοι ανεξαρτήτως κλάδου και εργασίας ο πάροχος για αυτά τα μαθήματα 14 ημερών αμείφθηκε 1.100€ ανά άτομο. Ο πάροχος που έκανα τα μαθήματα είχε 6 αίθουσες των 25 ατόμων το πρωί και άλλες τόσες τα βράδυ. Οπότε 6 οι αίθουσες επί 25 οι μαθητές 150 μαθητές επί 1.100€ μας κάνει 165.000€ η πρωινή βάρδια και άλλα 165.000€ η βραδινή βάρδια. Δίνοντας μάλιστα στους 6 καθηγητές μισθούς πείνας.

Μετά την υποτιθέμενη εκμάθηση πήγαινες στον χώρο εργασίας σε μια ιδιωτική επιχείρηση που παρείχες την εργασίας σου χωρίς να σε πληρώνει ο εργοδότης αλλά σε πλήρωνε το πρόγραμμα. Ουσιαστικά για τον εργοδότη ήσουν το τσάμπα προσωπικό του για 5 μήνες η αλλιώς 450 ώρες. Ο εργοδότης είχε προσωπικό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χωρίς να πληρώνει ούτε 1€.Αλλά θα μου πείτε αφού έπαιρνες τα χρήματα από το ΕΣΠΑ. Αμ δε τα χρήματα τα έπαιρνες περιμένοντας και περιμένοντας και περιμένοντας. Για να γίνω πιο ειδικός τα ξεκίνησα το πρόγραμμα 1 Δεκεμβρίου του 2014 και τελείωσα 15 Απριλίου. Την πρώτη δόση των 360€ την πήρα 15 Μαρτίου λίγες μέρες προτού τελειώσω το πρόγραμμα την επόμενη δόση 600€ την πήρα τέλη Ιουνίου του 2015 2 μήνες αφού είχα τελειώσει το πρόγραμμα, την τελευταία δόση 880€ την πήρα τέλη Οκτωβρίου 5 μήνες αφού είχα ολοκληρώσει το πρόγραμμα. Όπως καταλάβατε για μια εργασία 6ωρη για απόφοιτο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είχα λάβει στο σύνολο 1.840€ και για τους 5 μήνες 6ωρης απασχόλησης δηλαδή 306€ περίπου το μήνα και με μεγάλη υπομονή για να λάβω τα δεδουλευμένα μου μάλιστα .Πως ένας άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει με ένα μισθό 306€ το μήνα και να καλύψει τις ανάγκες του είναι μια απορία.

Οπότε μιας και η επιβίωση δεν στηρίζεται σε θαύματα, αλλά σε πραγματικά γεγονότα αποφασίσαμε να δράσουμε και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Είχαν μεσολαβήσει μάλιστα και οι εκλογές και η αριστερή κυβέρνηση ήμασταν και λίγο αφελείς σαν νέοι αποφασίσαμε να μιλήσουμε με την Κα Ράνια Αντωνοπόυλου. Περισσότερο θέλαμε να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Ότι θέλουμε εργασιακά δικαιώματα, ένσημα να μας πληρώνουν με το μήνα και όχι ετεροχρονισμένα, η μετά από μήνες. Όπως και ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με 5 μήνες εργασίας, χωρίς δικαιώματα μάλιστα, αλλά χρειαζόμασταν μόνιμη και σταθερή εργασία. Το αποτέλεσμα? μας είπε ότι έχουμε δίκιο!!!, αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση, πέραν τον πόρων που δίνει η ευρωπαϊκή ένωση. Τα χρήματα τα δίνει υπό όρους για αυτά τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Ναι αυτή ήταν η απάντηση, όταν της είπαμε, ότι δεν μπορούμε να επιβιώσουμε με αυτούς τους όρους και αυτές τις συνθήκες. Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει, παρά μόνο οι πόροι της Ευρωπαικής ένωσης, η μάλλον τα ψίχουλα που πετάει η Ευρωπαική Ένωση. Το μόνο που ικανοποιήθηκε από τα αιτήματα μας, είναι να μεταφερόμαστε δωρεάν, με τα ΜΜΜ. Γιατί σαν απλήρωτοι εργαζόμενοι που ήμασταν, έπρεπε να πληρώνουμε και εισιτήριο, για να πηγαίνουμε στην εργασία μας. Τελικά όχι μόνο δεν ήρθε η ελπίδα, αλλά το παλιό είναι εδώ ενωμένο δυνατό.

Κάπου στο ενδιάμεσο ήρθαν και τα 5μηνα στους δήμους και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μιας και κατ’ εντολή της τρόικας δεν γίνονταν προσλήψεις στο δημόσιο τομέα ούτε από μόνιμο προσωπικό αλλά ούτε και από συμβασιούχους κάπως έπρεπε να καλυφθεί η ανάγκη του δημοσίου για να φέρει εις πέρας το έργο του. Η λύση βρέθηκε μέσω ΕΣΠΑ πάλι με τη γνωστή συνταγή. 1ον βάφτισε την απασχόληση στο δημόσιο τομέα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. 2ον βάφτισε τους εργαζόμενους ωφελούμενους. Αλλά είπαμε η αλήθεια βρίσκεται στην λεπτομέρεια με αυτή την αλλαγή όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα δεν τους καλύπτει το εργατικό δίκαιο , δεν έχουν το μισθό που ορίζει το μισθολόγιο για το δημόσιο τομέα αλλά σου δίνουν αυτό που ορίζει η ΕΓΣΣΕ ( Eθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας )δηλαδή 586€ μεικτά το μήνα , επίσης απαγορεύεται να απεργήσεις όπως απαγορεύεται και να αρρωστήσεις. Το πιο αποτρόπαιο σε αυτά τα προγράμματα είναι ότι όσοι συμμετείχαν σε αυτά τα προγράμματα σαν εργάτες στο δήμο δεν τους έδιναν τον απαραίτητο εξοπλισμό ούτε τους εκπαίδευαν στους κανόνες ασφαλείας .Αυτό είχε σαν τραγική κατάληξη ωφελούμενος 5μηνίτης στο δήμο μεγάρων σε αυτό το πρόγραμμα έπειτα από εργατικό ατύχημα τον Οκτώβριο του 2015 να πεθάνει. Ναι τόσο αξίζει πλέον η ζωή μας για 19€ μεροκάματο. Να διακινδυνεύεις τη ζωή σου. Όπου όσοι εργάστηκαν με το καθεστώς τον προγραμμάτων ΕΣΠΑ σαν 5μινήτες ωφελούμενοι βίωσαν την έλλειψη στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων όπως αναρρωτική άδεια η να πληρώνονται με τον μήνα. Έφτασαν μάλιστα σε σημείο να περιμένουν μέχρι και 3 μήνες για να λάβουν τον πρώτο μισθό από τα δεδουλευμένα τους .Ναι αυτούς του πενιχρούς μισθούς πείνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στα 5μηνα οργανώθηκαν για να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Ναι μέσα σε αυτούς τους 5 μήνες έκαναν αγώνα για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μόνιμη και σταθερή εργασία. Έστησαν μάλιστα και σκηνές έξω από το υπουργείο εργασίας για να διεκδικήσουν την αξιοπρεπείς διαβίωση. Επίσης ο αγώνας τους είναι μάθημα προς όλους ότι μέσω της αλληλεγγύης της οργάνωσης και του αγώνα διεκδικείς τα αυτονόητα.

Τώρα ξέρετε τι είναι αυτά τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Προγράμματα για να βελτιωθούν οι δείκτες της ανεργίας, να δοθούν ψίχουλα στους ανέργους και να ωφεληθούν λίγοι επιχειρηματίες, από την μπίζνα που στήνεται εις βάρος των ανέργων. Μέσα σε όλα αυτά ένα πρωινό Σαββάτου βλέπω στην ΕΡΤ την κα Ράνια Αντωνοπούλου. Που αντί να δώσει πραγματικές και ουσιώδεις λύσεις για να αντιμετωπιστεί ο εφιάλτης της ανεργίας όλων των ηλικιακών ομάδων ανέλυε τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ. Αυτά που σχεδιάζει η κυβέρνηση της αριστεράς. Ότι το διάστημα θα επεκταθεί σε όλα τα προγράμματα και από 5 μήνες θα πάνε στους 8 μήνες. Στους μέν ωφελούμενους στα προγράμματα βάουτσερ. 1ον θα μειώσει τη μίζα προς τους παρόχους κατά 20%, φοβερή επιτυχία και αριστερή πολιτική 2ον θα τα επεκτείνει τη διάρκεια από 5 σε 8 μήνες, ουάου λύθηκε το πρόβλημα 3ον θα έχει πιο στοχευμένη κατάρτιση, αλήθεια πόσες γνώσεις πρέπει κάποιος απόφοιτος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για να έχει μια εργασία με βασικό μισθό?4ον θα βγουν προγράμματα που θα μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι ηλιακές ομάδες με στοχευμένα προγράμματα για άνεργους άνω των 50 ετών, γιατί ένας άνεργος άνω των 50 ετών θα λύσει το πρόβλημά του με μια εργασία 8 μηνών και χωρίς ένσημα μάλιστα. Στους μέν ωφελούμενους στο δημόσιο τομέα 1ον από 5 μήνες θα τους κάνει 8 , είπαμε λύθηκε το πρόβλημα 2ον θα φροντίσει με εγκύκλιο όσοι συμμετέχουν σε αυτά τα προγράμματα να παίρνουν 2 μέρες άδεια το μήνα, τρομερή αλλαγή οι εργαζόμενοι να δικαιούνται άδεια μετ αποδοχών 3ον να υπάρχει κάποια πρόβλεψη για αναρρωτική άδεια, τρομερή αλλαγή να δικαιούται ο εργαζόμενος να αρρωστήσει και με γρίπη και με 39 πυρετό στην δουλειά σου ρεεεε.

Όπως καταλάβατε τα προγράμματα ΕΣΠΑ δεν είναι λύση στο πρόβλημα της ανεργίας. Είναι σαν να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε το καρκίνο με ασπιρίνη. Όπως και ο επανασχεδιασμός των προγραμμάτων είναι εξαπάτηση. Δεν είναι δυνατόν να επανασχεδιάσεις κάτι που μόνο στόχο έχει την εκμετάλλευση των ανέργων σαν εργατικό δυναμικό. Προσφέροντας τα προσόντα τους για ψίχουλα. Όπου οι λίγοι θα πλουτίζουν εις βάρος τους. Έτσι η ευρωπαική ένωση μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ ξεκάθαρα οδηγεί τους ανέργους στοχευμένα στο να παρέχουν τα προσόντα τους για μισθούς πείνας .Να μην έχουν εργασιακά δικαιώματα, να μην μπορούν να απεργήσουν και να μην έχουν δικαιώματα.