Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2016

"Το όνομά μου είναι Rachel Corrie"...

Απο 16/3 και για 10 παραστάσεις κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00
Συντελεστές...
Μετάφραση: Νάνσυ Τρικαλίτη
Σκηνοθεσία: Μάνια Παπαδημητρίου
Σκηνικά - Κοστούμια: Άρτεμις Θεοδωρίδη
Επεξεργασία video: Μαργαρίτα Μαντά, Αγγέλα Δεσποτίδου, Μάτα Καστρισίου
Rachel Corrie: Ιουλία Γεωργίου
συμμετέχουν: Καίτη Ιωαννίδου, Θεοφάνης Μιλλεούνης
Ειδική σύμβουλος: Ναταλί Γλέζου
Φωτογραφίες : Θωμάς Αρσένης
Ενα μικρό κορίτσι, μια Αμερικανοεβραία ακτιβίστρια, δολοφονείται στα 23 της χρόνια απο μια ισραηλινή μπουλντόζα στη Γάζα και γίνεται ηρωίδα του παλαιστινιακού αγώνα. Οι ισραηλινές αρχές αποφαίνονται οτι δεν υπάρχει δολοφονία, αλλά ότι το κορίτσι βρέθηκε " στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή". 
Οι μαρτυρίες όλων των αυτόπτων μαρτύρων λένε οτι ο οδηγός την είδε και όχι μόνο δεν έκανε πισω, αλλά αντιθέτως γύρισε και ξαναπέρασε απο πάνω της. Η νεαρή Αντιγόνη κατεβαίνει στον τάφο, μόνο που μέσα εκεί βρίσκεται ενας ολόκληρος λαός. Ένας λαός που μας διδάσκει το ένστικτο της επιβίωσης . Που έχει ταλαιπωρηθεί όσο κανένας άλλος και αδικείται για 60 χρονια. Η Rachel Corrie διαλέγει να πάει εκεί για να δει την αλήθεια της άλλης πλευράς, "της άλλης πλευράς απο αυτήν που χρηματοδοτεί ο αμερικανικός στρατός" οπως λεει η ίδια στα emails της. Θέλει λέει να μάθει πως ζουν οι άνθρωποι εκεί, γιατί θέλει να γίνει συγγραφέας και "δεν μπορεί να γίνει συγγραφέας αν δεν μπορεί να πιστέψει σε μία αλήθεια... " .
Σ αυτήν την κοινωνία που ζούμε σχεδόν απαγορεύεται ο ρομαντισμός μιας τέτοιας σκέψης . Τότε γιατι ακόμα διδάσκουν τα παιδιά στο σχολείο να λένε την αλήθεια; Η Rachel Corrie δεν έκανε τίποτε άλλο απο το να ζήσει τη ζωη της με απόλυτη συνέπεια. Kαι ζώντας το μικρό αυτό διάστημα με αυτήν την καθαρότητα, μας επιτρέπει και εμάς να δούμε την αλήθεια της άλλης πλευράς.
Και σ' αυτήν τη χώρα οι ευκαιρίες για να δούμε την αλήθεια, είναι πολύ περισσότερες απ' όσες είχε η Rachel Corrie στην Ολύμπια της Ουάσινγκτον.
Η παράσταση μας και πάλι με όνομα "Το όνομά μου είναι Rachel Corrie", ελπίζουμε να είναι μια τέτοια ευκαιρία.