Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Φιντέλ: Αδελφέ μου, Ομπάμα δεν έχουμε ανάγκη τα δώρα της αυτοκρατορίας

Λίγες μόλις ημέρες μετά από την ιστορική επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Κούβα, ο πρώην ηγέτης αποφάσισε να τοποθετηθεί. Το μήνυμά του, απλό, η Κούβα δεν έχει ανάγκη «τα δώρα της αυτοκρατορίας» των ΗΠΑ. 
Είναι προφανές ότι ο Φιντέλ Κάστρο δεν έχει αλλάξει θέσεις για την Αμερική και το ρόλο της. Απέφυγε βέβαια να τοποθετηθεί δημόσια πριν την επίσκεψη του Ομπάμα στην χώρα, απέφυγε, όμως και να τον συναντήσει.
Σε άρθρο του στην εφημερίδα Gramna, που τιτλοφορείται «Αδελφέ Ομπάμα», ο Φιντέλ Κάστρο αναφέρει:
«Τα λόγια του Αμερικανού προέδρου θα μπορούσαν να προκαλέσουν έμφραγμα στον οποιονδήποτε». «Κανένας δεν έχει την αυταπάτη ότι οι άνθρωποι αυτής της τίμιας και ανιδιοτελούς χώρας θα παραδώσουν τη δόξα, τα δικαιώματα και τον πνευματικό πλούτο που ήρθε μέσα από την ανάπτυξη των γραμμάτων, της επιστήμης και της κουλτούρας».

Στην ομιλία του που αναμεταδόθηκε την περασμένη εβδομάδα από τα κουβανικά μέσα ενημέρωσης, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε καλέσει την Αβάνα «να θάψει το τελευταίο απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου, ενώ στη συνέχεια είχε μιλήσει υπέρ των δημόσιων ελευθεριών και της δημοκρατίας στο νησί.
«Η ταπεινή μου πρόταση είναι να σκεφθεί και να μην προσπαθεί να καταλήξει σε θεωρίες για την κουβανική πολιτική», απάντησε ο Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος πάντως ουδέποτε ετάχθη κατά της προσέγγισης με τον πρώην εχθρό, την οποία προάγει ο αδελφός του, ο Ραούλ.
Ο Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος στις 13 Αυγούστου κλείνει τα 90, δεν έχει εμφανισθεί δημόσια από τον Ιούλιο του 2015, όμως τα επίσημα μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν τακτικά φωτογραφίες του πρώην αρχηγού του κράτους να υποδέχεται στην κατοικία του προσωπικότητες και αρχηγούς φιλικών κρατών.
tvxs